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DETERMINACION DE LA NECESIDAD DE TRATAMIENTO DE ORTODONCIA EN POBLACION DE TEPIC NAYARIT, MEXICO

ALAN PAUL AYALA SARMIENTO ALMA ROSA ROJAS GARCIA JAIME FABIAN GUTIERREZ ROJO (2014)

According to the World Health Organization malocclusion is the fourth most frequent pathology in oral cavity. In order to determine how important is the necessity of treatment, different authors developed several index of orthodontic treatment needs to measure the affection of this disease. The index of orthodontics and treatment needs (IOTN), is one of the most useful. This index has the particular characteristic to measure both aspects, Aesthetic component (AC) and the Dental Health Component (DHC). Objective: Determine the level of necessity of orthodontics and treatment needs in a selective group previous treatment in Tepic, Nayarit. Materials and methods: Were used 130 study models. The two components have been measured: AC and DHC. The necessity of treatment was assessed by compared the models with the SCAN for the AC, and calibrating the models according to the reference of the DHC component. Results: It has been show that according to the DHC the 24 % of the study group present great necessity of treatment needs (DHC grades 4 and 5), the 25% have moderate necessity of treatment needs (DHC grade 3), while that of according to the AC the 19% have orthodontic treatment needs (scan 5–7) and the same percentile 19% require great level of treatment needs (scan 8–10). To assess the orthodontic treatment needs in a person, it must consider the dental health component, independently the aesthetic component, in order not to slant information, because the AC last to expense to the orthodontic perspective.

De acuerdo a la Organización Mundial de la Salud, las maloclusiones ocupan el cuarto lugar dentro de las enfermedades más frecuentes en la cavidad bucal. Se han utilizado diferentes índices para medir la necesidad de tratamiento. Uno de los más empleados es el Index of Orthodontic Treatment Need (IOTN), se caracteriza por medir dos componentes, el estético (AC) y el de salud dental (DHC). Objetivo: determinar el nivel de necesidad de tratamiento ortodóntico en una muestra de modelos de estudio de personas sin tratamiento previo de la ciudad de Tepic, Nayarit. Materiales y métodos: se utilizaron 130 modelos de estudio. Fueron medidos los dos componentes: AC y DHC. La necesidad de tratamiento se determinó mediante la comparación de modelos de estudios y el SCAN para el componente estético, y la calibración para el componente de salud dental. Resultados: se demostró que de acuerdo al DHC el 24 % de la población presenta gran necesidad de tratamiento (DHC grados 4 y 5), el 25 % porciento una moderada necesidad de tratamiento (DHC grado 3), mientras que de acuerdo al AC el 19% requiere poco tratamiento (scan 5–7) y en el mismo porcentaje (19%) requiere realmente tratamiento (scan 8–10). Conclusión: para determinar la necesidad de tratamiento de un paciente, se debe considerar el componente de salud dental, independientemente del componente estético, ya que este último queda a expensas de la percepción del ortodoncista.

Article

IOTN ortodoncia índice oclusal maloclusión componente estético componente funcional orthodontics occlusal index malocclusion aesthetic component functional component. MEDICINA Y CIENCIAS DE LA SALUD

Formal Definition of Collaborative Spaces

JOSEFINA GUERRERO GARCIA JUAN MANUEL GONZALEZ CALLEROS CLAUDIA ZEPEDA CORTES (2012)

Los espacios de colaboración son ampliamente usados por diversos organismos y propósitos. A pesar de que existen soluciones tecnológicas, hay una carencia de soporte metodológico para la elaboración de estos entornos. En este artículo se ilustra cómo la metodología FlowiXML puede ser usada para desarrollar espacios de colaboración con un caso de estudio real. Los beneficios del sistema resultante es evaluado y los resultados son discutidos.

Article

INGENIERÍA Y TECNOLOGÍA Componente Espacios colaborativos Interfaz de usuario Desarrollado basado en modelo Component Collaborative spaces User interface Model based development

Spatio-temporal variation in the diet composition of red lionfish, Pterois volitans (Actinopterygii: Scorpaeniformes: Scorpaenidae), in the Mexican Caribbean: Insights into the ecological effect of the alien invasion

JOSE ADAN CABALLERO VAZQUEZ (2016)

The observed expansion of the red lionfish, Pterois volitans (Linnaeus, 1758), in the Caribbean represents one of the most rapid marine fish invasions in the history. The invasion rate of this top predator has resulted in a marked negative effect on local fish populations in the Caribbean by impacting local biodiversity. The main aim of this work was to conduct the morphological identification of prey items from the lionfish diet, and to determine the spatio-temporal variation of the lionfish diet composition in different sites of the Mexican Caribbean, to have a better knowledge of how this invasive species is impacting local species of commercial or ecological importance in the region. Materials and methods. The Mexican Caribbean study area was divided in three zones; North (one locality Isla Contoy), Central (three locations Xpu-Ha, Akumal and X’Cacel), and South (two locations Banco Chinchorro and Xcalak). The fish were collected, from different habitats, using SCUBA diving and Hawaiian harpoon. Collected fish were taxonomically identified, measured for total length (TL) and standard length (SL), and weighed to the nearest gram. Prey items were identified using a dissection microscope. After identification, prey items were separated, counted, and weighted individually. Finally, statistical analyses were made for all the samples using this study database, containing predators and prey items. Results. A total of 76 prey species were identified in 962 lionfish stomachs; 47 of them represented fishes and 29— crustaceans. Fishes of families Pomacentridae, Labridae, and Scaridae were the most abundant diet components of lionfish. Rhynchocinetidae, Penaeidae, and Solenoceridae were the most representative Crustaceans families among the prey items. Molluscs were present as diet components only as incidental food. Conclusion. Red lionfish, known for its high competitive capacity, preyed more intensively on fishes than on crustaceans. Therefore, it is evident that the lionfish presence in the Mexican Caribbean may affect mainly the local population of reef fishes. The presently reported results contribute to a better understanding of the red lionfish invasion in the Caribbean. 

Article

DIET COMPONENT INVASIVE SPECIES MARINE PROTECTED AREAS BIOLOGÍA Y QUÍMICA CIENCIAS DE LA VIDA BIOLOGÍA ANIMAL (ZOOLOGÍA) ZOOLOGÍA MARINA

Maladies et ravageurs du ble: guide d'identification au champ

Joel Ransom Ravi Singh (1987)

Conçue à l'intention des chercheurs et des techniciens ainsi que des agriculteurs du monde en voie de développement — et utile peut-être aussi à d'autres —cette brochure a po& objet de les aider à identifier rapidement sur place les maladies du blé et du triticale. Le texte comporte une brève description des principales maladies, des insectes, nématodes, anomalies génétiques et physiologiques et traite des carences en éléments minéraux et des agressions du milieu qui sont autant de facteurs limitants. Pour compléter cette description et aider efficacement à l'identification des maladies, de nombreuses photographies en couleur 1/ et des dessins 21 illustrent le texte. Enfin, à l'intérieur de la brochure se trouve un guide d'identification destiné à permettre de formuler le diagnostic. Dans le cas d'organismes pathogènes spécifiques, le nom de la forme parfaite (quand elle est connue) est suivi de la forme imparfaite entre parenthèses. Alors que nombre des anomalies, maladies et facteurs limitants dont il est question ici ont une importance certaine du point de vue économique, il n'en est pas de même pour d'autres dont, cependant, nous faisons état dans cette publication soit en raison de leur caractère unique, soit pour éviter toute confusion avec des problèmes plus significatifs.

Book

Diagnosis Functional disorders Genetic disorders Identification Pest insects Triticales Nematoda Wheats CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Osmotic dehydration of mango with impregnation of inulin and piquin-pepper oleoresin

Javier Jiménez Hernández Erick Baruch Estrada Bahena Yanik Ixchel Maldonado Astudillo Oscar Talavera Mendoza Gerónimo Arambula Villa Ebner Azuara Nieto Patricia Álvarez Fitz Mónica Ramírez Alvarado Ricardo Salazar López (2017)

This study assesses the effect of the osmotic dehydration (OD) of mango slices in an emulsion (600 golids kg_1 emulsion) prepared with inulin and piquin-pepper oleoresin. In addition, mango was osmodehydrated in a sucrose solution for comparative purposes. The influence on water loss (WL) and solids gain (SG) during the OD process was analyzed. Furthermore, color change, oil gain, ascorbic acid, bcarotene, and total free phenolic content, as well as 1,1-diphenyl-2-picrylnydrazyl (DPPH) radical scavenging activity and the antiproliferative effect on breast cancer cell line MDA-MB-231 in mango slices after 120 min, were studied. Samples treated with the emulsion at 40 _C showed highest oil gain and bioactive compound retention. In addition, their ethanolic extract exhibited significant radical scavenging activity and antiproliferative effect against the cancer cell line tested, compared with that of fleshand sucrose-treated sample extracts, in a dose-dependent manner. Images of mango slices treated in emulsion revealed the presence of inulin microcapsules with oil embedded in mango microstructure. Based on these results, this technique can be used to impregnate mango slices with oils and polymers with functional attributes to produce nutritious foods, which may serve as a potential source of phenolic with anticancer activity

Article

Osmotic dehydratio Emulsion Mango Functional foods CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS

Volatilidad de precios en el sector frutícola de México : El caso de la naranja

Price volatility in the Mexican fruit sector: The case of the orange

ALEJANDRO MARTINEZ JIMENEZ José Alberto García Salazar (2020)

Para determinar la existencia del componente estacional (CE) y cíclico en el precio al mayoreo de la naranja, se realizó un análisis de precios en las centrales de abasto de la Ciudad de México, Guadalajara y Monterrey en el periodo septiembre de 2000 a agosto de 2017. Los resultados indican que el índice estacional (IE) alcanza su valor máximo entre junio y septiembre en las tres centrales de abasto. Las diferencias máximas entre el precio real y el precio desestacionalizado indican la presencia de un fuerte CE. También se detectó la presencia de seis ciclos con una duración promedio de 18, 16 y 18 meses para las tres centrales de abasto. Para evitar la volatilidad en el precio de la naranja, se recomienda planear la producción en el espacio y tiempo, así como promover la industrialización de la naranja.

To determine the existence of the seasonal and cyclical component in the wholesale price of oranges, a price analysis was carried out at the supply centers of Mexico City, Guadalajara, and Monterrey from September 2000 to August 2017. The results indicate that the seasonal index reaches its maximum value between June and September in the three supply centers. The maximum differences between the real price and the seasonally adjusted price indicate the presence of a strong seasonal component. Moreover, six cycles with an average duration of 18, 16, and 18 months for the three supply centers were also detected. To avoid the volatility in the price of oranges, it is recommended to plan the production in space and time, as well as to promote the industrialization of oranges.

Article

CIENCIAS SOCIALES CIENCIAS ECONÓMICAS ECONOMETRÍA Volatilidad de precios Precio al mayoreo Indice estacional Componente estacional Componente cíclico Naranja - Precios Price volatility Wholesale price Seasonal index Seasonal component Cyclical component Orange - Prices

Clasificación de piel utilizando técnicas ópticas

JOSE FABIAN VILLA MANRIQUEZ (2013)

Uno de los principales problemas encontrados al realizar mediciones de espectros

Raman en la piel es el de conocer la cantidad de potencia que se debe hacer incidir

sobre ésta para obtener la mejor señal Raman. Esto es importante cuando se utiliza

un láser como fuente de excitación pues se debe tener precaución para no inducir quemaduras.

Por ello, la importancia de un clasificador de piel mediante humectación,

el cual ayudaría a seleccionar la potencia adecuada para medir el espectro. En este

trabajo se hizo un estudio de la espectroscopia Raman en tejido biológico in vivo

para encontrar las principales bandas del colágeno, con el fin de clasificar la piel

mediante humectación y determinar mediante espectroscopia Raman si la piel se encuentra

humectada o no-humectada; ya que la humectación es un factor importante

el cual influye en la intensidad del espectro Raman. Para dicha clasificación se utilizó

la técnica de la función discriminante lineal de Fisher analizando las principales

bandas del colágeno en los espectros Raman para obtener los coeficientes de dicha

función y con la ayuda de un analizador de humectación comercial (skin moisture

analyzer SK-III) se corroboraron los resultados obtenidos con una sensitividad de

91.66% en la mejor zona de medición la cual fue el dedo índice, por lo que concluimos

que la espectroscopia Raman es un técnica factible para la clasificación de

la piel mediante humectación.

Master thesis

Raman spectroscopy Biological tissues Skin Pincipal component analysis PCA CIENCIAS FÍSICO MATEMÁTICAS Y CIENCIAS DE LA TIERRA FÍSICA ÓPTICA

Propiedades funcionales de Ganoderma lucidum agregadas a las pastas (fideo, lasaña y macarrón) de amplio consumo en las comunidades de México

PATRICIO FAVIO GARZA SANCHEZ (2018)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional).- Colegio de Postgraduados, 2018.

Los hongos funcionales y medicinales contienen compuestos activos de suma importancia, lo que los sitúa en un lugar privilegiado para su uso como aditivos funcionales. El hongo medicinal Ganoderma ludicum ha sido estudiado por sus propiedades funcionales y medicinales. En el presente estudio, se caracterizaron las propiedades funcionales de pastas adicionadas con extractos de G. lucidum. Las pastas funcionales se elaboraron con sémola de trigo durum y extractos de basidiocarpos de G. lucidum cultivados en aserrín de encino estéril hidratado con agua (T) o hidratado con una solución de ácido acetilsalicílico 10 mM (Tx). Con los extractos del hongo cultivado en ambas condiciones, se prepararon soluciones de 5 mg/mL y 10 mg/mL para elaborar tres formatos de pasta: fideo, lasaña y macarrón. Las propiedades antioxidantes y el contenido de polifenoles aumentaron significativamente en comparación con los controles y las pastas comerciales usadas como referencia. La pasta con mayor actividad antioxidante fue el fideo adicionado con extracto de G. lucidum cultivado en AAS a una concentración de 10 mg/mL, obteniendo niveles de 56.74%, 64.70% y 53.15% con las técnicas de DPPH, ABTS y β carotenos, respectivamente, así como 4.92 mgEAG/g de polifenoles totales. Estos resultados mostraron una alta correlación de 0.85 (P < 0.0001) entre la actividad antioxidante por DPPH y el contenido de polifenoles totales. Las pruebas de cocción mostraron que las pastas elaboradas con los extractos de G. lucidum incrementaron su resistencia. El análisis sensorial de las pastas adicionadas con extractos de G. lucidum tuvo buena aceptación, ya que no mostró diferencia significativa con las pastas comerciales. Las soluciones de G. lucidum utilizadas aportaron propiedades bactericidas y fungistáticas a las pastas estudiadas, lo que incrementó su inocuidad. Estos datos demostraron que las pastas son un alimento con gran potencial para la adición de propiedades funcionales provenientes del hongo medicinal G. lucidum. _______________ FUNCTIONAL PROPERTIES OF Ganoderma lucidum ADDED TO PASTA (NOODLES, LASAGNA AND MACAROON) OF WIDE CONSUMPTION IN THE COMMUNITIES OF MEXICO. ABSTRACT: Functional and medicinal fungi contain active compounds of great importance, which can be used as functional food additives. The medicinal fungus Ganoderma lucidum has been studied for its functional and medicinal properties. In the present study, functional properties of pastas added with extracts of G. lucidum were characterized. The functional pastas were made with durum wheat semolina and extracts of G. lucidum basidiocarps grown on sterile oak sawdust substrate hydrated with water (T) or a solution of acetylsalicylic acid 10 mM (AAS, Tx). Solutions of 5 mg/mL and 10 mg/mL of G. lucidum extracts were prepared to make three pastas: noodles, lasagna and macaroon. Antioxidant properties and the content of polyphenols increased significantly compared to controls and the commercial pasta used as reference. The pasta showing the greatest antioxidant activity was noodles added with G. lucidum extract grown on AAS at a concentration of 10 mg/mL. Data recorded were 56.74%, 64.70% and 53.15% for DPPH, ABTS and β carotene, respectively, as well as 4.92 mgEAG/g of total polyphenols. There was a high correlation of 0.85 (P < 0.0001) between the antioxidant activity by DPPH and the content of total polyphenols. The cooking tests showed that pastas made with the extracts of G. lucidum increased their resistance. Sensory evaluation of pastas added with extracts of G. lucidum had good acceptance, since they did not show significant difference with the commercial pasta. The solutions of G. lucidum also added bactericidal and fungistatic properties to the pastas studied, which increased their safety. These data indicated that pastas show great potential for the addition of functional properties from the medicinal mushroom G. lucidum.

Master thesis

Actividad antioxidante Análisis sensorial Ganoderma lucidum Pastas funcionales Antioxidant activity Functional pastas Sensory evaluation Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional EDAR Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS AGRONOMÍA AGRICULTURA, SILVICULTURA, PESCA

Base de datos para factores de transcripción de Glycine max, Triticum aestivum y Zea maiz

OBED RAMÍREZ SÁNCHEZ (2012)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Cómputo Aplicado).- Colegio de Postgraduados, 2012.

Los factores de transcripción (FTs) son proteínas que incrementan o disminuyen la tasa

transcripcional de uno o varios genes. Los FTs desempeñan un papel fundamental en el

control de casi todos los procesos biológicos: crecimiento, metabolismo, respuesta a factores ambientales, etc. En plantas cultivadas, son de particular importancia aquellos relacionados con la respuesta al estrés (sequía, salinidad, bajas temperaturas, plagas, enfermedades, etc.). La identificación de FTs, su posterior anotación y la construcción de bases de datos públicas constituye un importante recurso para el estudio de los procesos que controlan la expresión génica. Se construyó la base de datos FT-MTS que contiene información de 13,975 genes identificados como FTs en los genomas de Glycine max, Triticum aestivum y Zea maiz. Para ampliar la información sobre dichos FTs, se hizo una completa anotación que incluye: descripción de cada familia, alineamientos múltiples, dominios de unión, arquitectura de dominios, estructura 3D de proteínas homologas y grupos de ortólogos. Además, se incluyeron referencias a bases de datos externas que contienen descripción de dominios (Pfam), descripción de estructuras 3D (Protein Data Bank) y literatura relacionada (Pub-MED). Finalmente, se construyó una interfaz web (http://174.123.176.26:3000) que permite a los usuarios realizar búsquedas en la base de datos, descargar las secuencias de cada FT, descargar los alineamientos múltiples de cada dominio y comparar sus secuencias con las de los FTs vía BLAST o HMMER. _______________ TRANSCRIPTION FACTOR DATABASE OF GLYCINE MAX, TRITICUM AESTIVUM AND ZEA MAIZ. ABSTRACT: Transcription factors (TFs) are proteins that enhance or decrease the transcriptional rate of one of several genes. TFs play key roles regarding the control of almost all biologic processes: growth, metabolism, response to environmental facors, etc. In crop plants, TFs related to response to stress are particularly important (drought, salinity, low temperatures, plagues, plant diseases, etc.). Identification of TFs, their subsequent annotation and the construction of public databases constitute a valuable resource to study the processes that control genetic

expression. A database named FT-MTS was built containing information about 13,975 genes identified as TFs in the Glycine max, Triticum aestivum y Zea maiz genomes. In order to broaden the information about those TFs, other data was recorded: description of every family, multiple sequence alignments, binding domains, domain architectures, 3D structure of homologous proteins and ortholog clusters. References to external databases containing domain descriptions (Pfam), 3D structure description (Protein Data Bank) and related literature (PubMED) were also included. A web interface p://174.123.176.26:3000) was built, so that users may search the data base, download the sequences for each TF and multiple sequence alignments of each domain, and compare their sequences with the TFs using BLAST or HMMER.

Master thesis

Regulación transcripcional Anotación funcional Bioinformática Transcriptional regulation Functional annotation Bioinformatics Cómputo aplicado Maestría CIENCIA DE LOS ORDENADORES

Compuestos de interés nutrimental y funcional en nopal verdura debido a la fertilización.

KAREN ANDREA RIVERA CORREA (2016)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Fruticultura).- Colegio de Postgraduados, 2016.

Recientemente, la producción de alimentos incluyendo el nopal, se ha enfocado más a mejorar los rendimientos que el valor nutrimental y funcional de los mismos; por lo que en este trabajo, se analizó la influencia del tipo de fertilización en la concentración de compuestos de interés nutrimental y funcional de nopal verdura. Se utilizaron fuentes orgánicas e inorgánicas que aplican los productores, además se evaluó el efecto de la micorriza Glomus mossae en la variedad Milpa Alta, que es altamente cultivada para el consumo de nopalitos. Los tratamientos estudiados fueron: 1.-Estiércol con Triple 17, 2.-Fertilización química, 3.-Composta, 4.-Composta con micorriza, 5.-Micorriza y 6.-Testigo. Se analizaron nopalitos de un mes de edad obtenidos del sitio experimental, donde se vienen aplicando los tratamientos descritos, desde el año 2010. El experimento se realizó en el Campus Montecillo del Colegio de Postgraduados en el 2015. Los resultados del análisis de suelo indican que en general son ricos en nutrientes, el pH es ligeramente alcalino y bajos en sales. La fuente de Estiércol con triple 17 sobresale por su aportación de fosforo (109 mg kg-1) mientras que el Testigo tiene (47 mg kg-1). En el tejido de nopal no se encontró diferencia significativa (p<0.05) entre efectos de tratamientos en vitamina C, nitrógeno, proteína, hierro, magnesio, zinc, sodio, fósforo, flavonoides y fenoles, pero si en la resistencia al corte de la base del cladodio, en la concentración de clorofila “a”, “b” y total, calcio, potasio, cobre y manganeso. El Estiércol con triple 17 favoreció de manera significativa la concentración de clorofila “a” en comparación al resto de tratamientos. Por otra parte, el tratamiento de Composta fue el que aportó una mayor concentración de calcio y en cuanto a manganeso fue Composta con micorriza. _______________ NUTRITIONAL AND FUNCTIONAL COMPOUNDS OF INTEREST IN NOPAL VEGETABLES DUE TO FERTILIZATION. ABSTRACT: Recently the food production including nopal, has been focused on improve yield more than nutrimental quality, so in this study was studied the influence of fertilization on the content of compounds of nutritional and functional interest in nopal vegetables. Were used the fertilizer types most frequently applied by producers for their effect on yield and the variety Milpa Alta, which is highly cultivated for human feeding. Six treatments were studied: 1.-Manure with Triple 17, 2.-Chemistry fertilization, 3.-Compost, 4.-Compost with mycorrhiza, 5.-Mycorrhiza and 6.-Witness. They were analyzed one month age nopal vegetables obtained from the experimental site, in which the treatments described has been applied since 2010. The experiment was conducted in Colegio de Postgraduados Campus Montecillo in 2015. The soil test results indicate that in general are rich in nutrients, slightly alkaline pH, and low salt. The source Manure with triple 17 stands out for its contribution of phosphorus (109 mg kg -1) while the Witness is (47 mg kg -1). In nopal vegetables, the results showed that no significant difference (p<0.05) on treatment effects was found, in vitamin C, nitrogen, protein, iron, magnesium, zinc, sodium, phosphorus, phenols and flavonoids, and were obtained significant differences in the content of chlorophylls, calcium, potassium, copper and manganese. Manure with Triple 17 significantly favored the concentration of chlorophyll “a” compared to the other treatments. Moreover, the Compost treatment provided the highest concentration of calcium, and in manganese terms was Compost with mycorrhiza.

Master thesis

Nopal verdura Fertilización Compuestos nutrimentales Compuestos funcionales Nopal vegetables Fertilization Nutritional compounds Functional compounds Fruticultura Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS HORTICULTURA PRODUCCIÓN DE CULTIVOS