Advanced search


Knowledge area




2 results, page 1 of 1

Effects of Calcium Soaps from Palm, Canola and Safflower Oils on Dry Matter Intake, Nutrient Digestibility, Milk Production, and Milk Composition in Dairy Goats

EINAR VARGAS-BELLO-PEREZ LIZBETH ESMERALDA ROBLES JIMENEZ Rafael Ayala Hernández JOSE ROMERO BERNAL NAZARIO PESCADOR SALAS OCTAVIO ALONSO CASTELAN ORTEGA Manuel González Ronquillo (2020)

Articulo estudio en cabras suplementadas con jabones de calcio

This study determined the e ect of protected dietary oils on dry matter intake (DMI), digestibility and milk production in dairy goats. Nine Saanen goats were used in a 3 3 Latin square design with three periods of 25 days. A basal diet based on barley hay and corn silage was supplemented with 2.7% DM of calcium soaps of either palm (PO), canola (CO) or sa ower (SO) oils. Data for dry matter intake, nutrient digestibility and milk production was analyzed using the general linear model (GLM) procedure of SAS. Gas production data was analyzed using the procedure of non-linear regression analysis (PROC NLIN) from SAS. Nutrient intakes were not a ected by treatments. However, compared with CO, the digestibility of dry matter (653 vs. 552 and 588 g/kg), organic matter (663 vs. 559 and 606 g/kg) and neutral detergent fiber (616 vs. 460 and 510 g/kg) were lowered (p < 0.001) by SO and PO. Compared with CO, in vitro gas production increased (p < 0.001) in PO and SO (174 vs. 201 and 206 mL gas/g incubated DM). Compared with PO and CO, milk production increased (p < 0.001) with SO (0.88 and 0.95 vs. 1.10 kg/d, respectively). With regard to PO and SO, CO decreased fat (34 and 35 vs. 32 g/d) and protein (35 and 38 vs. 30 g/d) in milk. In conclusion, compared to the traditional use of calcium soaps manufactured from PO, protected SO resulted in increased milk yield without negative e ects on digestibility and nutrient intake.

This research was funded by Universidad Autónoma del Estado de México (Project ID UAEMex 3060-2011 and UAEMex4974/2020).

Article

palm oil Calcium soaps goats saffower oil; CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Asociación entre la ingesta de calcio dietético y el índice de masa corporal elevado en adultos mexicanos de 20 a 59 años de edad: estudio de corte transversal

ANA MARIA GONZALEZ PONCE LUCIA HERNANDEZ BARRERA MARIO EFRAIN FLORES ALDANA Ismael Ricardo Campos-Nonato (2013)

Antecedentes: Aunque, el balance energético es el principal factor que regula el peso corporal, estudios recientes sugieren que el metabolismo del calcio puede modificar el balance energético y actuar en la regulación del mismo. Objetivo: Evaluar la asociación entre la ingesta de calcio dietético y el índice de masa corporal elevado en adultos mexicanos de 20 a 59 años. Material y métodos: Estudio secundario de tipo analítico, derivado de la Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2006. Se analizó la información del cuestionario de frecuencia de alimentos a 16.494 adultos. Después de eliminar valores biológicamente inadmisibles o casos con información incompleta, la muestra final fue de 15.662 adultos que se agruparon según su índice de masa corporal. Se utilizó regresión lineal para estimar la asociación entre ingesta de calcio dietético y el índice de masa corporal. Resultados: Hubo asociación inversa entre el consumo de calcio dietético e índice de masa corporal. Los sujetos con índice de masa corporal normal consumieron 903,9 mg/d versus 832,0 mg/d de calcio en obesos (p < 0,0001). Conclusión: Este estudio corrobora la evidencia existente de asociación inversa entre la ingesta de calcio dietético y el índice de masa corporal elevado.

Article

Dietary calcium, calcium intake, dairy products, obesity, overweight, national surveys, adult, Mexico MEDICINA Y CIENCIAS DE LA SALUD